2016. június 4., szombat

Pár szó a legendás régi objektívekről






Mert sok hülyeséget olvastam.


Szerencsés vagyok, mert egyrészt a filmes korszakomból is megmaradt jó néhány objektívem, másrészt a kétezres évek elején, amikor irreálisan alacsony volt az áruk, jól bevásároltam. Persze csak a kicsit és közepesen értékes darabokból, a nagyon jókra akkor se volt pénzem. Azóta nem keveset használtam őket, összegyűlt némi tapasztalatom. 


                                                                                                                                                 
Amit leírok, szigorúan amatőr vonalon érvényes.

Utálni fogtok.

Először is, el kell különíteni a használati értéket és az árat. Mivel egyre kevesebb hibátlan, szép állapotú régi objektív van a piacon, az áruk egyre magasabb. Ez természetes. És annyiba kerülnek, amennyiért el lehet adni.

Érnek annyit? Egy gyűjtőnek biztosan.

Ha viszont a kép a lényeg, hát...

Ötfelé bontanám a dolgot:

·        Nagy látószögű objektívek - 35 mm és alatta - két olyan darabbal találkoztam, ami megközelíti a Canon 18-55 IS kitobjektív szintjét (Carl Zeiss Jena  Flektogon 35mm/2,4 és Super-Multi-Coated Takumar 35mm/3,5). A többi, ami a kezemben volt, elvérzett mellette. De ez természetes is. Az alap ok az, hogy a filmnek nem számított, milyen szög alatt esik be rá a fény. A digitális érzékelőnek számít. A másik ok a bevonatok minősége.  Nagy látószögű objektívből digitális gépre tervezettet kell venni. Persze megoldás az is, ha a képi hibákat a legendás objektív egyéniségeként határozzuk meg...

·        Alap objektívek  - 50 mm körül - itt érdemes keresgélni. Vannak jók, amik bármely rendszer saját 50mm-es lencséivel is felveszik a versenyt. Itt nagyon fontos, milyen célra akarjuk használni az adott darabot. Egyéniség és bookeh-master van sok, relatíve olcsón. Olyan, ami felbontásban, bevonatban, színvisszaadásban is ott van, már nincs annyi, olcsón pláne nincs. Érdemes próbálgatni őket, ha nem tetszik, kis buktával el lehet adni.



·        Kistelék - 60- 135mm - ez az a tartomány, ahol ár-érték arányban verhetetlenek a régi objektívek.  Nagyon jó rajzolatot, szép színeket kapunk relatíve olcsón, persze a bevonat más kérdés, napellenző kötelező. 






·        Teleobjektívek - 135-300 mm - határeset. Vannak használható, szép rajzú objektívek, de a viszonylag nagy súly és az autófókusz hiánya problémássá teszi a használatukat. Képminőségben a modern belépő szintű zoomoknak azért odavernek. Nem árt az állvány.



 
·        Nagytelék - 300 mm felett - hát... Ilyenből kevés van, drágák és nem igazán használhatóak. A magas kezdő fényértéket még legalább 1, de inkább két értékkel le kell blendézni az elfogadható képminőséghez, de akkor már elköszönhetünk a távolságméréstől, és ezen a gyújtótávolságon szemre élességet állítani nem egyszerű (Liveview és Focus peaking azért sokat segít). Az a véleményem, hogy akinek nagytele kell, az gondolja át, tényleg kell-e. Ha igen,akkor vegyen saját rendszerűt.




Régi manuális objektívek, amiket jelenleg is használok:

·       CZJ Pancolar 50mm/1,8 MC - felbontásban, pláne a képszéleken veri a Canon 50mm/1,8-at és a színei is tetszenek. Mechanikailag nem a legjobb.
·       SMC Pentax 50mm/1,7 - kellemesen lágy (Nem életlen. Lágy. ) képe van, és nagyon szépek a színei. Főleg portréra használom. Mechanikailag egy remekmű.
·      Pentacon 100mm/2,8 - teljesen kinyitva is meglepően éles, de nem túl kontrasztos, szépek a színei. Portréra tökéletes. Mechanikailag egy rémálom
·       CZJ Sonnar 135mm/3,5 MC - a kedvencem. Éles, kicsit túl kontrasztos, szép színek. Nagyon jól használható objektív, teljesen nyitva is éles. Mechanikailag nem a legjobb.
·       Jupiter-21M 200mm/4 - olcsó és jó tele. Éles, oroszos színvilágú objektív, 5,6-tól jól rajzol. Dögnehéz. A mechanikája valószínűleg háborúra lett kitalálva.

A végére ismét ideírom: ma a használhatóság és az ár nem tartoznak össze. Ez nem is elvárható. De ha tudjuk, mit keresünk, kifoghatunk olcsón egészen jól használható darabokat.

Ja, a kedvenceim:

·         Legendás -  mindenki hallott róla, mert annyi volt belőle, mint a szemét.
·         Egyéniség - van valami látványos képalkotási hibája
·        Bookeh-master - életlen képe van, de a háttér szép színes, vagy a lencserendszer sajátosságai  miatt látványosak, de zavarosak és zavaróak az életlen részek.
·         Fellelt állapot - hulladék
·         Apró karcok a frontlencsén, a képalkotást nem befolyásolják - De. És többnyire nem aprók.
·         Egy kevés, könnyen eltávolítható gomba - Most még kevés. És nem távolítható el. Ráadásul a többi objektívedre is átterjedhet.
·         Fájó szívvel válok meg tőle - Tegnap vettem gombokért, de ehhez mi közöd?
·         Szűrőmenet sérült, de használható - leejtették. Rizikós.
·         Látszik, hogy javítva volt - Barmolva volt. Ha javítva lett volna, az nem látszana.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése