2016. június 4., szombat

Pár szó a legendás régi objektívekről


Mert sok hülyeséget olvastam.


Szerencsés vagyok, mert egyrészt a filmes korszakomból is megmaradt jó néhány objektívem, másrészt a kétezres évek elején, amikor irreálisan alacsony volt az áruk, jól bevásároltam. Persze csak a kicsit és közepesen értékes darabokból, a nagyon jókra akkor se volt pénzem. Azóta nem keveset használtam őket, összegyűlt némi tapasztalatom. 


                                                                                                                                                 
Amit leírok, szigorúan amatőr vonalon érvényes.

Utálni fogtok.

Először is, el kell különíteni a használati értéket és az árat. Mivel egyre kevesebb hibátlan, szép állapotú régi objektív van a piacon, az áruk egyre magasabb. Ez természetes. És annyiba kerülnek, amennyiért el lehet adni.

Érnek annyit? Egy gyűjtőnek biztosan.

Ha viszont a kép a lényeg, hát...

Ötfelé bontanám a dolgot:

·        Nagy látószögű objektívek - 35 mm és alatta - két olyan darabbal találkoztam, ami megközelíti a Canon 18-55 IS kitobjektív szintjét (Carl Zeiss Jena  Flektogon 35mm/2,4 és Super-Multi-Coated Takumar 35mm/3,5). A többi, ami a kezemben volt, elvérzett mellette. De ez természetes is. Az alap ok az, hogy a filmnek nem számított, milyen szög alatt esik be rá a fény. A digitális érzékelőnek számít. A másik ok a bevonatok minősége.  Nagy látószögű objektívből digitális gépre tervezettet kell venni. Persze megoldás az is, ha a képi hibákat a legendás objektív egyéniségeként határozzuk meg...

·        Alap objektívek  - 50 mm körül - itt érdemes keresgélni. Vannak jók, amik bármely rendszer saját 50mm-es lencséivel is felveszik a versenyt. Itt nagyon fontos, milyen célra akarjuk használni az adott darabot. Egyéniség és bookeh-master van sok, relatíve olcsón. Olyan, ami felbontásban, bevonatban, színvisszaadásban is ott van, már nincs annyi, olcsón pláne nincs. Érdemes próbálgatni őket, ha nem tetszik, kis buktával el lehet adni.·        Kistelék - 60- 135mm - ez az a tartomány, ahol ár-érték arányban verhetetlenek a régi objektívek.  Nagyon jó rajzolatot, szép színeket kapunk relatíve olcsón, persze a bevonat más kérdés, napellenző kötelező. 


·        Teleobjektívek - 135-300 mm - határeset. Vannak használható, szép rajzú objektívek, de a viszonylag nagy súly és az autófókusz hiánya problémássá teszi a használatukat. Képminőségben a modern belépő szintű zoomoknak azért odavernek. Nem árt az állvány. 
·        Nagytelék - 300 mm felett - hát... Ilyenből kevés van, drágák és nem igazán használhatóak. A magas kezdő fényértéket még legalább 1, de inkább két értékkel le kell blendézni az elfogadható képminőséghez, de akkor már elköszönhetünk a távolságméréstől, és ezen a gyújtótávolságon szemre élességet állítani nem egyszerű (Liveview és Focus peaking azért sokat segít). Az a véleményem, hogy akinek nagytele kell, az gondolja át, tényleg kell-e. Ha igen,akkor vegyen saját rendszerűt.
Régi manuális objektívek, amiket jelenleg is használok:

·       CZJ Pancolar 50mm/1,8 MC - felbontásban, pláne a képszéleken veri a Canon 50mm/1,8-at és a színei is tetszenek. Mechanikailag nem a legjobb.
·       SMC Pentax 50mm/1,7 - kellemesen lágy (Nem életlen. Lágy. ) képe van, és nagyon szépek a színei. Főleg portréra használom. Mechanikailag egy remekmű.
·      Pentacon 100mm/2,8 - teljesen kinyitva is meglepően éles, de nem túl kontrasztos, szépek a színei. Portréra tökéletes. Mechanikailag egy rémálom
·       CZJ Sonnar 135mm/3,5 MC - a kedvencem. Éles, kicsit túl kontrasztos, szép színek. Nagyon jól használható objektív, teljesen nyitva is éles. Mechanikailag nem a legjobb.
·       Jupiter-21M 200mm/4 - olcsó és jó tele. Éles, oroszos színvilágú objektív, 5,6-tól jól rajzol. Dögnehéz. A mechanikája valószínűleg háborúra lett kitalálva.

A végére ismét ideírom: ma a használhatóság és az ár nem tartoznak össze. Ez nem is elvárható. De ha tudjuk, mit keresünk, kifoghatunk olcsón egészen jól használható darabokat.

Ja, a kedvenceim:

·         Legendás -  mindenki hallott róla, mert annyi volt belőle, mint a szemét.
·         Egyéniség - van valami látványos képalkotási hibája
·        Bookeh-master - életlen képe van, de a háttér szép színes, vagy a lencserendszer sajátosságai  miatt látványosak, de zavarosak és zavaróak az életlen részek.
·         Fellelt állapot - hulladék
·         Apró karcok a frontlencsén, a képalkotást nem befolyásolják - De. És többnyire nem aprók.
·         Egy kevés, könnyen eltávolítható gomba - Most még kevés. És nem távolítható el. Ráadásul a többi objektívedre is átterjedhet.
·         Fájó szívvel válok meg tőle - Tegnap vettem gombokért, de ehhez mi közöd?
·         Szűrőmenet sérült, de használható - leejtették. Rizikós.
·         Látszik, hogy javítva volt - Barmolva volt. Ha javítva lett volna, az nem látszana.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése